Description
Social Psychology and Human Nature Brief 4th Edition by Roy F. Baumeister – Test Bank
CHAPTER 5—Social Cognition
MULTIPLE CHOICE
1.Social cognition refers to a movement within social psychology that focuses on ____.
|
a. |
how individuals think about social relationships and about other people |
|
b. |
group thinking and group decision-making |
|
c. |
cross-cultural differences in how people think and problem-solve |
|
d. |
conformity, obedience, and crowd mentalities |
ANS: A DIF: Easy REF: What Is Social Cognition? KEY: Bloom’s: Understand OBJ: SOCP.BAUM.17.05.01: Summarize the unique perspective of social cognition.
2.The text introduces revolutionary research in social cognition by Mercier and Sperber (2011), who studied ____.
|
a. |
the tendency for people to argue, in the sense of trying to influence others to their point of view |
|
b. |
the tendency for people to comply with authority figures even when they know that what they are doing is wrong |
|
c. |
the tendency for people to feel anonymous when they participate in large, tight-knit groups |
|
d. |
male-female differences in the content of same-gender relationships |
ANS: A DIF: Easy REF: What Is Social Cognition? KEY: Bloom’s: Apply OBJ: SOCP.BAUM.17.05.01: Summarize the unique perspective of social cognition.
3.The false consensus effect, the illusory correlation, and the first instinct fallacy are all examples of topics in ____ research.
|
a. |
attribution theory |
|
b. |
social cognition |
|
c. |
motivation |
|
d. |
prejudice |
ANS:BDIF:EasyREF:(So-Called) Errors and BiasesKEY: Bloom’s: RememberOBJ: SOCP.BAUM.17.05.05: Identify the biases and fallacies that cause errors in thinking.
4.The field of social cognition first emerged in the ____ as ____.
|
a. |
1920s; a discipline that predated and helped to spur the development of cognitive psychology |
|
b. |
1920s; a discipline that predated and helped to spur the development of, social psychology |
|
c. |
1970s; a movement within social psychology |
|
d. |
1970s; a discipline that is replacing social psychology |
ANS:CDIF:EasyREF:What Is Social Cognition?KEY: Bloom’s: RememberOBJ: SOCP.BAUM.17.05.01: Summarize the unique perspective of social cognition.
5.Before the rise of social cognition, the field of social psychology was dominated by ____.
|
a. |
the doctrine of behaviorism |
|
b. |
the doctrine of humanism |
|
c. |
Freudian theory |
|
d. |
neo-Freudian theory |
ANS: A DIF: Moderate REF: What Is Social Cognition? KEY: Bloom’s: Remember OBJ: SOCP.BAUM.17.05.01: Summarize the unique perspective of social cognition.
6.Research indicates that the topic people think about most is ____.
|
a. |
other people |
|
b. |
sex |
|
c. |
work |
|
d. |
money |
ANS:ADIF:EasyREF:What Is Social Cognition?KEY: Bloom’s: RememberOBJ: SOCP.BAUM.17.05.01: Summarize the unique perspective of social cognition.
7.Current theory and research suggests that the power and size of the human cerebral cortex may have evolved largely in order to ____.
|
a. |
dominate other species |
|
b. |
influence other people |
|
c. |
obtain food |
|
d. |
fend off predators |
ANS:BDIF:EasyREF:What Is Social Cognition?KEY: Bloom’s: RememberOBJ: SOCP.BAUM.17.05.01: Summarize the unique perspective of social cognition.
8.The term “cognitive miser” was coined to refer to ____.
|
a. |
people’s general reluctance to do much extra thinking |
|
b. |
people’s general reluctance to share their ideas with other people |
|
c. |
people’s tendency to give themselves the benefit of the doubt in ambiguous situations |
|
d. |
people’s tendency to blame negative experiences on other people (or on other external circumstances) |
ANS: A DIF: Easy REF: What Is Social Cognition? KEY: Bloom’s: Understand OBJ: SOCP.BAUM.17.05.01: Summarize the unique perspective of social cognition.
Reviews
There are no reviews yet.