testbankzip

Organic Chemistry A Brief Course

Test Bank For Organic Chemistry A Brief Course International Edition 13th Edition

$25.00

Edition:
13th Edition
Format:
Downloadable ZIP File
Resource Type:
Test bank
Duration:
Unlimited downloads
Delivery:
Instant Download

Description

Test Bank For Organic Chemistry A Brief Course International Edition 13th Edition

Chapter 7 — Alcohols, Phenols & Thiols
MULTIPLE CHOICE
1.Which of the following is a secondary (2°) alcohol?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
ANS: C TOP: Nomenclature of Alcohols
2.Which of the following is 3-pentyn-1-ol?
A)
B)
C)
D)
E)
ANS: C TOP: Nomenclature of Alcohols
3.What is the IUPAC name for isobutyl alcohol?
A) 1-butanol
B) 2-butanol
C) 2-methyl-2-butanol
D) 2-methyl-1-propanol
ANS: D TOP: Nomenclature of Alcohols
4.What would be the IUPAC name for the following alcohol?
A) 2-methyl-4-pentanol
B) 2-methyl-4-hydroxypentane
C) 4-methyl-2-pentanol
D) 4-hydroxy-2-methylpentane
E) 2-hydroxy-4-methylpentane
ANS: C TOP: Nomenclature of Alcohols
5.Which of the following molecules is classified as a tertiary (3°) alcohol?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
ANS: D TOP: Nomenclature of Alcohols
6.What is the correct name for the following molecule?
A) 2-pentanol
B) 3-thiopentanol
C) 2-pentanethiol
D) 4-pentanethiol
E) pentylsulfide
ANS: C TOP: Nomenclature of Alcohols
7.What is the name of the following alcohol?
A) 1-ethyl-2-methylbenzyl alcohol
B) methylphenylpropanol
C) 2-methyl-2-phenyl-1-propanol
D) 2-phenyl-2-butanol
ANS: D TOP: Nomenclature of Alcohols
8.What is a correct name for (CH3)3CO– Na+??
A) sodium alkoxide
B) sodium trimethyloxide
C) sodium butoxide
D) sodium trimethylethoxide
E) sodium tert-butoxide
ANS: E TOP: Nomenclature of Alcohols
9.The correct name for   is
A) 2-hydroxybromobenzene.
B) 2-bromobenzyl alcohol.
C) 2-bromobenzol.
D) o-bromophenol.
E) 2-bromohexanol
ANS: D TOP: Nomenclature of Alcohols
10.The formula for 2-pentanethiol is:
A)
B)
C)
D)
E)
ANS: D TOP: Nomenclature of Alcohols
11.Which of the following molecules would be the best hydrogen bond donor?
A) CH3CH2OCH3
B) CH3CN
C) CH3OH
D) CH3SH
E) CH3CH2NH2
ANS: C TOP: Properties of Alcohols
12.Which of the following molecules would have the highest boiling point?
A) CH3CH2OH
B) CH3OCH3
C) CH3CH2Cl
D) CH3CH2CH3
E) CH3CH2I
ANS: A TOP: Properties of Alcohols
13.The expected order of boiling points of the following is:
A) 3 > 2 > 1
B) 1 > 2 > 3
C) 1 > 3 > 2
D) 2 > 3 > 1
E) 2 > 1 > 3
ANS: D TOP: Properties of Alcohols
14.A Lewis acid is a:
A) proton donor
B) electron pair donor
C) electron pair acceptor
D) proton acceptor
ANS:CTOP:Acid-Base Chemistry
15.The conjugate base of carbonic acid, H2CO3, is:
A) H3CO3+
B) CO2
C) HCO3–
D) CO32-
E) CO3–
ANS:CTOP:Acid-Base Chemistry
16.If the pKa of isopropyl alcohol is 17, what is the Ka of isopropyl alcohol?
A) 17 ´ 10–17
B) 10–17
C) 10–3
D) 1017
E) 103
F) 17 ´ 1017
ANS:BTOP:Acid-Base Chemistry
17.Which of the following molecules would be the strongest Brønsted-Lowry acid?
A) H2O
B) CH4
C) HF
D) HCl
E) NH3
ANS:DTOP:Acid-Base Chemistry
18.Which of the following phenols is the strongest acid?
A)
 D)
B)
 E)
C)
ANS:BTOP:Acid-Base Chemistry
19.Which of the following is the strongest base?
A)
B)
C)
D)
E)
ANS:ETOP:Acid-Base Chemistry
20.Electron-withdrawing substituents
A) increase acidity by increasing the stability of acids.
B) decrease acidity by increasing the stability of a conjugate base.
C) increase acidity by increasing the stability of a conjugate base.
D) decrease acidity by increasing the stability of acids.
E) can only have a slight effect on acidity.
ANS:CTOP:Acid-Base Chemistry

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Test Bank For Organic Chemistry A Brief Course International Edition 13th Edition”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Original price was: $30.00.Current price is: $25.00.