testbankzip

The West in the World 5th Edition by Dennis Sherman – Test Bank

$20.00

Edition:
5th Edition
Format:
Zip File
Resource Type:
Test Bank
Duration:
Unlimited Downlaod
Delivery:
Instant Download

Description

The West in the World 5th Edition by Dennis Sherman – Test Bank

Chapter 5

Territorial and Christian Empires

MULTIPLE CHOICE

1. After the death of Julius Caesar,

A. the Roman Republic was restored.

B. Alexander the Great conquered Rome.

C. Hannibal led a plebeian uprising against the patricians.

D. a series of civil wars ended in the one-man rule of Augustus.

Answer: D

Difficulty: Easy

Page: 134

2. During the Second Triumvirate,

A. Pompey became dictator for ten years.

B. and before their final showdown, Octavian forced the third member, Lepidus, to retire.

C. Cleopatra sided with Octavian, insuring his triumph.

D. Julius Caesar was assassinated by a conspiracy led by the Triumvirs themselves.

Answer: B

Difficulty: Medium

Page: 134

3. In the division of power over the empire during the Second Triumvirate,

A. Antony took the west; Octavian took the east.

B. Cicero took the west; Antony took the east.

C. Octavian took the west; Antony took the east.

D. Brutus took the west; Octavian took the east.

Answer: C

Difficulty: Hard

Page: 134

4. Antony and Octavian attempted to create a bond of alliance between them by arranging

A. for Antony to marry Octavian’s sister, Octavia.

B. for Antony to give his mistress, Cleopatra, to Octavian.

C. to share the consulships of Rome on a permanent basis.

D. to combine their armies for an attack on Parthia.

Answer: A

Difficulty: Medium

Page: 135

5. Antony and Cleopatra lost the Battle of Actium because

A. a great storm destroyed their ships.

B. Octavian possessed much larger forces than Antony.

C. Cleopatra abandoned the battle with her fleet, and Antony followed her.

D. Antony was killed at the beginning of the battle.

Answer: C

Difficulty: Medium

Page: 135

6. Rome completed its domination of the Mediterranean when

A. Constantine adopted Christianity.

B. Sulla defeated Mithradates.

C. Nero defeated the Germans.

D. Octavian defeated Antony and Cleopatra.

Answer: D

Difficulty: Easy

Page: 135

7. The government established by Augustus after 27 B.C.E. has come to be called the

A. dictatorship.

B. Royal Realm.

C. democratic republic.

D. principate.

Answer: D

Difficulty: Easy

Page: 135

8. During his principate, Augustus did all of the following EXCEPT

A. abolish the Senate because of the great opposition that he found there.

B. continue to allow the appointment of the traditional magistrates to carry out the public business of the Senate and the Roman people.

C. use his personal wealth to balance the budget and rebuild Rome.

D. accept the title “Father of the Fatherland.”

Answer: A

Difficulty: Hard

Page: 135-136

9. Augustus improved the organization of imperial government by

A. directly controlling about half of the provinces and sending representatives to govern them.

B. creating a foreign service drawn from men of the equestrian class eager to advance.

C. eliminating private tax collectors.

D. All these answers are correct.

Answer: D

Difficulty: Medium

Related Test Bank

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “The West in the World 5th Edition by Dennis Sherman – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *